Grupul elvetian Holcim, care va ajunge la sfarsitul anului la investitii de 650 de milioane de euro pe piata locala, estimeaza o crestere de doua cifre in urmatorii ani a consumului de ciment, situatie care impune majorarea capacitatilor de productie actuale prin constructia unei noi fabrici.
Holcim Romania, divizia locala a grupului Holcim, a anuntat recent intentia de a investi 400-500 milioane de euro intr-o unitate de productie in judetul Cluj, in satul Mihai Viteazu, care va ridica investitiile elvetienilor in Romania la peste un miliard de euro in urmatorii patru ani de la intrarea pe piata locala in 1997.
Compania estimeaza in acest an o cifra de afaceri de circa 360 de milioane de euro, in crestere cu 18-22% fata de anul precedent, in timp ce profitul net va ramane la un nivel similar cu cel din 2007, respectiv 34 de milioane de euro din cauza programului de investitii aflat in derulare. De altfel, Holcim Romania a fost singurul producator de ciment care a inregistrat anul trecut o scadere a profitului net, odata cu cresterea accelerata a cheltuielilor operationale in comparatie cu ritmul vanzarilor si aprecierea euro fata de leu.
"Estimam ca in urmatorii doi-trei ani piata de ciment va inregistra o crestere de doua cifre. Pe termen lung se va inregistra o cerere mare pentru locuinte, avand in vedere numarul redus de spatii rezidentiale pe cap de locuitor care se inregistreaza in prezent pe piata locala, iar in plus proiectele mari de infrastructura inca nu au inceput", a declarat pentru ZF Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.
Compania a finalizat anul acesta o investitie de 120 de milioane de euro in fabrica de la Campulung, care a permis majorarea capacitatilor de productie din Romania cu 30%, pana la circa 4 milioane de tone de ciment pe an.
"Anul acesta am majorat productia de ciment cu 30%, insa aceasta