În biroul lui Sergiu Celac, din cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare Durabilă, ne întâmpină aliniate câteva bibliorafturi care conţin, adunate, circa o mie de pagini. Acestea constituie baza Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă, o lucrare pe care România s-a angajat să o prezinte Comisiei Europene până la sfârşitul anului. Practic, documentul ar trebui să stea la baza elaborării politicilor de către viitoarele guverne ale României, indiferent de coloratura lor. Sergiu Celac, fost ministru de externe (1990), ambasador al României la Londra ( 1990-1996) şi ambasador at large (1996-2000), şi preşedinte al Institutului Român pentru Studii Internaţionale (2001-2003) face parte din colectivul de redactare a Strategiei. Sunteţi aproape de a finaliza Strategia de Dezvoltare Durabilă a României. De unde ştim că nu va rămâne într-un sertar ca şi alte planuri abandonate din cauza priorităţilor de moment?
Eu nu m-aş fi înhămat la acest exerciţiu dacă nu aveam certitudinea că va avea o finalitate. Elaborarea unei strategii naţionale de dezvoltare durabilă este un angajament pe care ni l-am asumat în calitate de membru al Uniunii Europene. Şi avem de raportat oficial o dată la 2 ani, la Comisia Europeană, despre stadiul îndeplinirii acestui angajament. Noi propunem ca raportarea să se facă asupra implementării în fiecare an şi în faţa Parlamentului României.
Să nu se întâmple la fel ca şi cu aderarea - am bifat-o şi am terminat-o.
Nu, pentru că avem obligaţia să raportăm asupra a ceea ce s-a făcut. Implementarea acestei strategii nu este la cheremul oricărei guvernări din România. Este o obligaţie de stat membru al Uniunii Europene, cu excepţia cazului în care suntem daţi afară sau ieşim noi din Uniunea Europeană. Deci strategia nu va muri.
De exemplu, ne sancţionează dacă rămânem în urmă cu dezvoltar