Ovidiu Atanasiu, doctor cardiolog în Franţa, a emigrat din România acum 15 ani, la scurt timp de la terminarea liceului. În opinia acestuia, cel mai important aspect legat de experienţa emigrării a fost acela de a se bucura de valorile transmise acasă şi în şcoala românească, considerate "adevărate comoari în lumea occidentală". Românul este printre puţinii care pot declara că şi-au îndeplinit visul: de a fi medic în Franţa. Evenimentul Zilei: Când aţi plecat din România?
Ovidiu Atanasiu: Momentul plecării din România a însemnat începutul unei experienţe care mi-a schimbat complet viaţa. Am plecat în Franţa la vârsta de 18 ani, mai precis în septembrie 1993, după absolvirea liceului “Gheorghe Lazar” din Bucureşti. Dosarul meu a fost acceptat la Universitstatea Louis Pasteur din Strasbourg pentru a începe studiile de medicină, ca urmare a unui concurs oganizat de Institutul Cultural Francez la Bucureşti.
De ce aţi ales această ţară?
Întotdeauna mi-am dorit să devin medic, fiind destul de mult influenţat şi de părinţi, dar mai ales de tatăl meu, profesor universitar la Facultatea de medicină din Bucureşti, care a considerat că cel mai bine pentru mine este să studiez medicina în Franţa, ţară cu o bogată tradiţie în domeniul medicinei.
Care a fost prima impresie odată ajuns acolo?
Chiar dacă, în prezent, marile oraşe din România încep să se asemene tot mai mult cu celalalte oraşe moderne din Europa, în primii ani de după Revoluţia din 1989 diferenţele erau uriaşe, din punct de vedere urbanistic, arhitectural şi al gradului de civilizaţie, în comparaţie cu o Românie care nu avusese timp să se schimbase prea mult faţă de perioada comunistă. Deşi mai vizitasem Franţa cu ocazia unui schimb cultural între Liceul “Gheorghe Lazar“ şi Liceul “Clemenceau” din Reims, prima impresie a fost că am ajuns într-o altă lume, pe care de m