În cazul în care o bancă s-ar confrunta cu probleme financiare grave, autorităţile afirmă că ar avea suficienţi bani ca s-o salveze. Sursa: NorthFoto
1 /.
Dacă băncile din România ar intra în colaps ca urmare a crizei financiare internaţionale, statul şi Banca Naţională ar avea banii necesari să le salveze de la faliment, potrivit supraveghetorilor pieţei bancare. „Aceasta este numai o ipoteză de lucru, pentru că la noi nu se va întâmpla aşa ceva“, ţine să liniştească apele Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
România începe să simtă fiorii fricii, după ce, ieri, două importante bănci europene intrate în criză au fost naţionalizate. Vasilescu declară că BNR are puse pe hârtie mai multe scenarii privind efectele crizei în România: de la cele mai optimiste la cele mai pesimiste.
Reprezentantul băncii centrale are mai multe argumente pe care se bazează când dă asigurări că efectele turbulenţelor din pieţele externe nu vor fi resimţite în România. În primul rând, restricţiile de creditare care se aplică la noi începând cu anul 2005 ne-au păzit de o criză de supraîndatorare a populaţiei. Astfel, românii au suficiente venituri ca să-şi plătească ratele la creditele contractate şi nu există pericolul să lase băncile fără lichiditate.
Băncile româneşti, mai sigure decât „mamele“ lor
În al doilea rând, băncile de la noi „sunt solide, au indicatori financiari buni de lichiditate şi solvabilitate“, explică Vasilescu pentru EVZ. El afirmă că la toate băncile care au căzut în SUA şi Europa problemele puteau fi observate cu mult timp înainte cu ajutorul acestor indicatori. În plus, băncile româneşti au fost obligate să constituie la banca centrală rezerve minime obligatorii care ar putea fi utilizate în situaţii dificile.
În al treilea rând, băncile noastre operează cu instrumente finan