Guvernul susţine că cei doi nu au abordat tema justiţiei, ci doar viitoarea misiune a experţilor europeni în România
Barroso a subliniat însă „necesitatea implementarii complete ale celor patru obiective” din mecanism
Întâlnirea de ieri, de la Bruxelles, dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a fost marcată de unele mesaje contradictorii. Şeful CE a subliniat, în urma întrevederii, „necesitatea unor eforturi reînnoite de a implementa în întregime cele patru benchmark-uri pe care România le-a convenit cu CE la aderare”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar, Mark Gray.
Guvernul român însă susţine că mecanismul de cooperare şi verificare „nu a fost înscris pe agenda discuţiilor dintre cei doi oficiali", ci doar misiunea de experţi care va face următoarea evaluare a justiţie române. Însă cele patru obiective despre a căror necesitate de implementare a vorbit Barroso, completată încurajarea adresată Guvernului român „de a trata lupta împotriva corupţiei la nivel înalt ca o chestiune de importanţă naţională” fac parte tocmai din acel mecanism de cooperare si verificare.
În ciuda micilor contradicţii privind tematicile abordate, Barroso l-a încurajat pe Tăriceanu, în contextul actualei crize financiare mondiale, să înainteze un număr de reforme urgente, reforme menite „să întărească politica fiscală şi să reducă birocraţia". Premierul a declarat însă că „sistemul bancar din România nu dă deocamdată semne de slăbiciune”, dar a admis că „efectele crizei globale se vor resimţi şi asupra economiei româneşti”. (M.T.)
Guvernul susţine că cei doi nu au abordat tema justiţiei, ci doar viitoarea misiune a experţilor europeni în România
Barroso a subliniat însă „necesitatea implementarii complete ale celor patru obiective” din mecanism @N_