În şapte-opt ani, un hectar cultivat cu viţă-de-vie nobilă poate ajunge să coste 30-40.000 de euro Ignorată de majoritatea viticultorilor români, transformarea unei podgorii într-un centru de interes agroturistic suscită interesul străinilor pasionaţi de vin.
O pensiune cochetă, înconjurată de zeci de hectare de viţă de vie, ce atrage de la an la an cunoscători pasionaţi ai vinului. O idee asociată mai degrabă cu domeniile nobililor francezi sau cu micile afaceri de familie ale viticultorilor italieni. Puţini ar transpune o asemenea imagine pe meleaguri autohtone. Cu toate acestea însă, din punct de vedere financiar, România este una dintre cele mai bune zone pentru o investiţie de acest gen.
Terenuri de zece ori mai ieftine decât în Franţa
Costul unui hectar plantat cu viţă-de-vie variază în România între 2.000 şi 4.000 de euro, spune Stefano Ciofi, inginer în cadrul Vigneto Consult. Analistul Artur Silvestri precizează că în regiunea franceză Languedoc, care generează circa 28% din întreaga producţie de vin a ţării, preţul mediu al unui hectar de podgorie este de 10-12.000 de euro. Într-un singur raion al acestei regiuni, ce concentrează terenurile şi soiurile de cea mai bună calitate, preţurile pot ajunge însă şi până la 40.000 de euro.
Tara viilor româneşti: lipsa tradiţiei
Reprezentantul Vigneto Consult crede că abia în şapte-opt ani preţurile plantaţiilor româneşti de viţă-de-vie vor fi comparabile cu cele din regiunile viticole de top ale Europei. Atunci când se va termina programul de reconversie spre agricultură derulat de UE, un hectar plantat cu viţă-de-vie ar putea ajunge să coste până la de zece ori valoarea actuală: 30.000-40.000 de euro.
Silvestri crede însă că atingerea unor valori comparabile cu cele ale podgoriilor din străinătate este puţin probabilă. Acesta sub