Guvernul va discuta in sedinta de maine cresterea pragului de deductibilitate la fondurile de pensii facultative de la 200 de euro la 500 de euro pe an, facilitatea urmand sa vizeze si contributiile pentru asigurari sociale, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
"Am prezentat in BPC (Biroul Politic Central al PNL - n.r.) masura de modificare a regimului investitiilor salariatilor la fondurile private de sanatate si de pensii. Este ultimul pas in calea reformei de ansamblu a sistemului de pensii din Romania. Reforma a fost pornita cu reforma sistemului pensiilor de asigurari de stat (...) Acesta este al treilea pas, dezvoltarea fondurilor private de pensii care administreaza contributii optionale. Daca pana acum pragul era de 200 de euro si deductibilitatea era numai de 16%, respectiv impozitul pe venit, noi vom propune miercuri in sedinta de guvern - deja azi avem consultari cu partenerii sociali - cresterea pragului deductibilitatii la 500 de euro: 250 de euro pentru angajat, 250 pentru angajator", a declarat Vosganian la finalul sedintei BPC.
El a mentionat ca deductibilitatea va viza nu numai impozitul pe venit, ci si contributiile pentru asigurari sociale.
"Incepand cu 1 octombrie, pensia medie urca la 60% din salariul mediu net, la care se vor adauga si sume importante care vor veni din fructificarea contributiilor la fondurile private de pensii. 500 de euro pe an inseamna ca o persoana poate in fiecare luna, din salariul sau, sa contribuie la un fond pensii sa spunem cu 40 de euro", a spus Vosganian.
Ministrul finantelor a exemplificat ca la un salariu de 1.000 de lei si o contributie la fondurile private de 100 de lei, impozitul va fi calculat la suma ramasa, de 900 de lei.
"Impozitul se calculeaza la noua milioane de lei (vechi, n.r.) si contributia de asemenea. Suma pe care o plateste la un