Toamna s-a instalat în toată puterea cuvântului, iar vara este, pentru mulţi dintre noi, o amintire îndepărtată, spre care ne întoarcem privirea, încercând să nu băgăm în seamă proasta dispoziţie, oboseala, guturaiurile şi deficitul de concentrare, care şi-au făcut apariţia odată cu zilele ploioase. Stresul provocat de primele zile de toamnă nu este o noutate pentru nimeni, acest fenomen revenind în fiecare an, cu o precizie de ceas elveţian. Depresia autumnală se combate însă eficient la masă. Aceasta este părerea dieteticienilor de la Institutul Clinic Humanitas Gavazzeni din Bergamo. Soluţia pentru a contracara cenuşiul atmosferei sunt, cum era de aşteptat, fructele şi legumele de sezon, cu ale lor culori intense. Roşul rodiilor, galbenul cartofilor, verdele merelor şi al perelor, movul strugurilor, portocaliul dovlecilor sau al morcovilor, nuanţele de maro ale nucilor, alunelor şi castanelor, pe scurt, un curcubeu de culori şi arome pe care specialiştii îl descriu ca fiind „o mană cerească pentru sănătate“. Pentru acest sezon, nutriţioniştii afirmă că „este deosebit de important să urmaţi o dietă echilibrată, care să vă asigure aportul corect de vitamine, săruri minerale şi proteine de o calitate superioară“. Alături de fibre şi antioxidanţi, aceste ingrediente combat îmbătrânirea şi previn boli precum arteroscleroza şi infarctul. În plus, rodiile, de exemplu, pot asigura o bună protecţie şi în cazul unor probleme cardiovasculare.
Legume de sezon
Anumite legume, cum ar fi năutul, fasolea sau lintea, conţin o cantitate considerabilă de proteină cu o valoare biologică ridicată şi sunt bogate în aminoacizi esenţiali, fundamentali pentru sănătatea organismului nostru. Lintea, de exemplu, este bogată în fier şi, ca atare, perfectă pentru alimentaţia pacienţilor anemici, care prezintă un nivel scăzut de fier. Singura contraindicaţie a legumelor ar fi f