Bursa de la Bucureşti a resimţit ieri efectele problemelor din sectorul financiar european Din nou, Bursa a fost afectată de contextul internaţional. De această dată, bursele europene au reacţionat la accentuarea tensiunilor financiare de pe bătrânul continent.
Naţionalizarea băncii britanice Bradford & Bingley (B&B) şi ajutorul de 11,2 miliarde euro acordat de autorităţile belgiene grupului financiar Fortis au alimentat ieri neliniştea investitorilor de pe pieţele europene de capital.
Adâncimea crizei financiare şi în Europa a făcut ca marile burse reprezentative să resimtă scăderi medii semnificative comparativ cu şedinţa precedentă. Indicii FTSE (Londra), DAX (Frankfurt) şi CAC (Paris) erau marcaţi, la închiderea şedinţei de la Bucureşti, de deprecieri de peste 3% fiecare. Acţiunile tranzacţionate la bursa din Viena se ieftineau, în medie, cu 5,9%, iar cele de pe bursa din Budapesta – cu 2,87%.
Scăderi temperate pentru SIF-uri
Pentru piaţa românească de capital, bilanţul zilei de ieri a indicat o depreciere de 3,08% pentru indicele BET-Compozit, în timp ce indicele celor mai lichide zece companii (BET) a pierdut aproape 2% faţă de sesiunea anterioară. Cea mai mică scădere, de 0,36%, a afectat segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF). “Şedinţa a fost dominată de evoluţia înregistrată de pieţele externe.
Au fost momente, însă, când piaţa românească nu s-a corelat cu celelalte burse şi a fost afectată de scăderi mai temperate, astfel că, spre final, acţiunile SIF au revenit pe uşoare creşteri”, subliniază Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni în cadrul Prime Transaction. Practic, trei dintre cele cinci SIF-uri (SIF Banat Crişana, SIF Transilvania şi SIF Oltenia) au reuşit să închidă şedinţa de ieri la cotaţiile din sesiunea precedentă. Ultima tranzacţie cu acţiuni SIF Mu