Romania va prinde din urma Marea Britanie la fonduri mutuale peste cincizeci de ani, cu conditia ca administratorii sa castige increderea investitorilor si ca institutiile de reglementare sa creeze cadrul favorabil de dezvoltare, este de parere Richard Field, director de investitii la Aviva Investors.
"O comparatie intre fondurile mutuale din Romania si cele din Marea Britanie este deplasata, avand in vedere stadiul avansat de dezvoltare al pietei britanice. Cu toate acestea, peste cincizeci de ani, fondurile mutuale romanesti vor putea ajunge in stadiul actual de dezvoltare in care se afla fondurile britanice", a spus Richard Field, global investment solutions director la Aviva Investors, reteaua globala de administrare a activelor din cadrul grupului britanic Aviva.
Industria locala a fondurilor mutuale ocupa in prezent ultimul loc in Europa, cu active in administrare de 246 de milioane de euro la sfarsitul primului semestru, mult sub nivelul fondurilor mutuale britanice care detin active de 535 de miliarde de euro.
Potrivit reprezentantului Aviva Investors, castigarea increderii investitorilor, crearea unui cadrul de reglementare favorabil si incurajarea marilor companii sa se listeze sunt principalii factorii care ar putea contribui la recuperarea terenului pierdut de fondurile romanesti.
"Intr-o recenta vizita in Vietnam, m-am intalnit cu un administrator de fonduri care mi-a spus ca poate investi in doar 11 actiuni si ca numarul mic de companii listate tine in loc dezvoltarea fondurilor de investitii. Din cate stiu, si piata romaneasca de capital are probleme la acest capitol, astfel ca incurajarea companiilor sa se listeze va avea un impact pozitiv si asupra dezvoltarii industriei de fonduri", a spus Field. Aviva Investors, reteaua internationala de administrare a activelor din cadrul grupului britanic Aviva, a fost lansata ieri la niv