Bubble-ul financiar explodeaza. Piata de creditare ingheata, iar deponentii isi pierd increderea, declansand panica. In astfel de cazuri statul intervine pe piata, pentru ca nimeni altcineva nu este dispus sa faca acest pas.
Astazi, rolul de a interveni in economia americana afectata de criza subprime revine secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, si presedintelui Fed, Ben Bernanke. Ei au sarcina de a elabora un plan functional de salvare a unui sistem financiar pus la pamant de prabusirea pietei imobiliare si de valul record de credite ipotecare neperformante, scrie Wall Street Journal.
"Daca doriti o lege informala respectata de orice guvernare, aceasta nu poate fi decat aceea ca intr-o situatie care implica riscul unui colaps financiar guvernele intervin. Si asta indiferent de tipul de guvernamant, ideologie, tara sau perioada de timp", spune Alex J. Pollock de la American Enterprise Institute. Iar o scurta incursiune in istoria financiara a Statelor Unite nu face altceva decat sa argumenteze aceasta idee.
Primul presedinte american, George Washington, se afla in timpul primului sau mandat, in momentul in care Statele Unite s-au confruntat cu o panica financiara semnificativa.
In 1791, guvernul federal si-a asumat obligatiile financiare ale unor state precum Massachusetts sau California de Sud, care acumulasera datorii in urma Razboiului de Independenta. Preluarea acestor obligatii financiare - prin care datoria federala s-a majorat cu 10 mil. dolari, pana la 65 mil. dolari - s-a dovedit o oportunitate pentru speculatorii financiari.
Printre acestia se afla William Duer, un om de afaceri newyorkez extrem de influent, care a infiintat o banca in incercarea de a genera o prabusire a actiunilor Bank of New York, miscare ce i-ar fi dat posibilitatea de a prelua institutia cu o suma foarte mica de bani. De asemenea, el si asociatii