Tetsuo Kobayashi face meseria de ziarist de mai bine de 24 de ani şi şi-ar dori să comenteze mult mai mult decât îi permit educaţia şi cultura. Ziarul pentru care lucrează se vinde în opt milioane de exemplare zilnic, dispune de trei elicoptere şi de 13 clădiri-gigant. Are 5.000 de colegi în întreaga Japonie şi a învăţat să-şi construiască sursele într-un mediu mult mai puţin primitor şi deschis decât suntem noi dispuşi să credem sau să acceptăm.
Face meseria de ziarist de mai bine de 24 de ani şi şi-ar dori să comenteze mult mai mult decât îi permit educaţia şi cultura. Ziarul pentru care lucrează se vinde în opt milioane de exemplare zilnic, dispune de trei elicoptere şi de 13 clădiri-gigant. Are 5.000 de colegi în întreaga Japonie şi a învăţat să-şi construiască sursele într-un mediu mult mai puţin primitor şi deschis decât suntem noi dispuşi să credem sau să acceptăm. Acesta este Tetsuo Kobayashi, unul dintre cei zece editori coordonatori ai cotidianului Asahi Shimbun, primul ziar în lume ca tiraj.
Pentru el, meseria de jurnalist înseamnă rigurozitate. Atâta rigurozitate, încât aproape că nu mai vezi unde e libertatea de exprimare. Pentru un european, să asculte un ziarist japonez de talia lui Kobayashi vorbind despre propria meserie e ca şi cum ar privi spre limitările de care ar vrea să uite. Un european are nevoie de timp ca să înţeleagă că omul din faţa sa, atât de experimentat şi totuşi atât de reţinut şi de modest, îşi defineşte libertatea în termeni de neconceput pentru Europa.
Însă, e libertatea lui, şi până la un punct, chiar o libertate comună tuturor. Dar nu perfectă. O recunoaşte chiar şi Kobayashi, şi-ar dori o schimbare, dar o respectă aşa cum e până la schimbare şi nu-şi permite nici un sarcasm la adresa ei. Adică face tot ceea ce un ziarist european n-ar face. Nu vorbeşte engleza, aşa că dialogul s-a pu