Municipiul de pe Cibin poate fi primul oraş românesc cu tren interurban. Clubului Economic German din Transilvania (DWS) a iniţiat un proiect pentru înfiinţarea unui tren urban. Acesta ar lega oraşul de zonele industriale şi turistice. Iniţiativa trenului interurban va prinde viaţă pe 15 octombrie, când va avea loc o cursă demonstrativă a acestui tren, pe principalele rute: Gara Mare - Cisnădie, Gara Mare - Aeroport/Zona Industrială Vest şi Gara Mare - Ocna Sibiului/Zona Industrială Ocna Sibiului. „Prin folosirea reţelei existente de căi ferate pentru un tren interurban, Sibiul ar putea deveni primul oraş care deţine în România un astfel de sistem de trafic modern”, explică reprezentanţii DWS.
În acest moment, căile ferate respective nu sunt folosite decât pentru transportul de marfă, unele fiind închise, după cum este cea spre Cisnădie.
Investiţie de peste 15 milioane de euro
În linii mari, refacerea şi adaptarea infrastructurii ar necesita aproximativ 7,6 milioane de euro, iar achiziţionarea automotoarelor care să asigure transportul, alte opt milioane de euro, estimează iniţiatorii proiectului.
Printre investiţiile necesare se numără reabilitarea terasamentului, acolo unde situaţia o cere. În această categorie intră linia industrială din vestul oraşului şi ramificaţia Şelimbăr-Cisnădie. Pentru îmbunătăţirea confortului în călătorie, iniţiatorii proiectului recomandă sudarea şinelor, care, în prezent, pe aproape tot parcursul, nu au capetele sudate.
De asemenea, în Gara Turnişor trebuie montată o linie de ocolire pentru încrucişările de trenuri, iar liniile de intrare şi ieşire din linia principală CFR trebuie integrate în postul central de manevră existent.
Segment comun
Pe cinci treceri la nivel, între care se numără şi trecerea drumului naţional lângă Şelimbăr,