Inaugurarea la 19 septembrie, a Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice (ONP-TER), cu atributiuni in sprijinirea producatorilor pentru promovarea si protejarea acestor doua tipuri de alimente a produs nemultumiri in randul producatorilor ecologici. Nemultumirea consta in faptul ca producatorii bio, considera nejustificata includerea atributiunilor lor in cadrul ONP-TER, impreuna cu producatorii produselor traditionale. In acest sens, reprezentantii producatorilor ecologici au inaintat o scrisoare deschisa ministrului agriculturii, prin care acestia precizeaza ca nu se poate pune pe picior de agalitate, atat calitativ, cat si conceptual, produsele obtinute in regim eco cu cele produse in sistem traditional. “Scrisoarea deschisa care s-a trimis ministrului agriculturii reflecta adevarul. Un produs traditional insemna un produs obtinut intr-o anumita arie care reflecta traditiile respective ale locuitorilor din aria respectiva. In schimb un produs ecologic, reprezinta un produs verificat de la producator pana la consumator, prin care sa poate asigura verificarea intregului lant, precum si asumarea raspunderii vis a vis de inspectie si cercetare, pe cand produsul traditional e obtinut dupa o reteta din mosi stramosi, unde verificarea calitatii revine exclusiv cumparatorului”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi, Dorin Dogaru, director Apiprodex, producator de miere ecologica.
Diferente considerabile
Una din diferentele majore dintre cele doua produse, sunt cele legate de costuri. Daca pentru produsul ecologic, toate organismele, toti factorii care sunt antrenati in aceasta activitate trebuie platiti de catre producatori, pana la comercianti. In schimb la produsele traditionale, ele sunt produse in gospodarile proprii, in zona de origine, si promovata in pietele traditionale. De asemenea, exista o diferenta in ceea ce priveste verifica