În sezonul rece, vegetarienii trebuie să urmeze o dietă cu cereale, legume, nuci şi seminţe. Potrivit nutriţioniştilor, această dietă are ca beneficii normalizarea presiunii sângelui, curăţarea impurităţilor pielii şi îmbunătăţirea memoriei. „Pentru a trece cu bine peste lunile sărace în alimente permise în dieta vegetariană, trebuie să se apeleze la un nutriţionist, care stabileşte un program echilibrat menit să acopere necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidraţi, lipide şi vitamine”, a explicat dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie.
Regim care ajută digestia
Potrivit nutriţionistului, o persoană vegetariană trebuie să urmeze o dietă bogată în proteine, grăsimi, vitamina D, calciu, zinc, fier şi vitamina B12 pentru a-şi întări organismul şi pentru a suplini lipsa anumitor alimente. „În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesităţile nutritive ale organismului, dieta vegetariană are o serie de beneficii: normalizează presiunea sângelui şi nivelul colesterolului, curăţă arterele şi aspectul dermal, dă energie şi vitalitate sexuală, digestie uşoară, memorie bună şi capacitate de concentrare crescută”, a afirmat nutriţionistul.
Toate aceste beneficii obţinute în urma unui program alimentar vegetarian se explică prin creşterea cantităţii de vitamine şi minerale consumate, care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Lista alimentelor permise
Proteinele pot fi obţinute din aproape toate alimentele, cu excepţia alcoolului şi a zahărului. Cartofii, pâinea integrală, orezul, alunele, untul de arahide, tofu, laptele de soia şi lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale.
„Dietele vegetariene sunt sărace în lipide ceea ce explică incidenţa scăzută a bolilor cardiovasculare, a afecţiunilor cronice şi a cancerului la vegetarieni. Surse de grăsim