Sectorul american al serviciilor financiare ar putea fi obligat sa plateasca guvernului Statelor Unite pentru orice pierdere inregistrata in legatura cu planul de salvare in valoare de 700 miliarde de dolari pus la cale de acesta, conform termenilor unui acord care ar putea fi in curand aprobat de Congresul american, scrie Financial Times.
Insa, la cateva ore inainte ca proiectul de lege privitor la planul de salvare al guvernului sa fie inaintat Camerei Reprezentantilor, negociatorii republicani nu dadusera inca asigurari ca vor contribui la transformarea proiectului respectiv in lege.
Dupa un weekend de discutii extrem de aprinse, secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, si Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, au anuntat ca s-a ajuns la un acord preliminar prin care guvernul este imputernicit sa achizitioneze active cu probleme in valoare de 700 miliarde de dolari de la institutii financiare.
Acordul prevede restrictii istorice in ceea ce priveste pachetele de plati acordate directorilor executivi in cazul bancilor implicate in program, iar guvernul ar putea primi certificate de subscriere in cadrul institutiilor respective.
Mai mult de jumatate din democratii din Camera Reprezentantilor controlata de democrati au promis sa sustina acordul. In cadrul unei reuniuni cu usile inchise, insa, nu a fost clar daca un numar suficient de mare de democrati isi vor urma liderii de partid pentru a fi garantata adoptarea pachetului de masuri.
John Boehner, liderul republicanilor din Camera Reprezentantilor, a facut apel la republicanii "a caror constiinta le va permite" sa sprijine proiectul de lege. "Poporul american este nemultumit si colegii mei sunt nemultumiti de situatia in care se gasesc", a declarat Boehner.
Acesta a admis ca proiectul de lege nu este exact cel pe care republicanii l-ar fi constituit, dar ca ace