Reprezentantii unor ambasade occidentale la Bucuresti sunt tot mai prezenti la sedintele unor institutii publice cheie pentru reformele din Romania in domeniul justitiei. Un diplomat occidental a explicat pentru HotNews.ro ca “exista o ingrijorare in legatura cu directia reformelor in special in domeniul justitiei. Coruptia si nerespectarea statului de drept nu afecteaza doar o tara, ele pot avea implicatii transnationale”. Pe de alta parte, liderii PNL, PSD, PC si PRM contesta tot mai vocal prezenta reprezentantilor unor ambasade la sedintele CSM, scriu scrisori la Bruxelles sau fac lobby pentru a-i convinge pe oficialii UE sa nu se mai amestece in deciziile politice interne.
Cele mai active ambasade sunt Marea Britanie, Statele Unite, Ambasada Olandei si Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti. Pe 22 septembrie, diplomati sau functionari occidentali au asistat la sedinta Consiliului National de Integritate, in care s-a pus in discutie interventia unui membru CNI, Alice Draghici, care a incercat sa opreasca anchetarea dosarului Bradisteanu de catre Agentia Nationala de Integritate.
“Este o practica normala, daca este o audiere publica si sunt subiecte de interes, este normal sa fim acolo”, a declarat pentru HotNews.ro un diplomat occidental acreditat la Bucuresti.
Cu ochii pe justitie
Echipele de observatori trimise de ambasade au fost prezente si la numeroase alte evenimente-cheie pe teme extrem de importante. La inceputul lunii septembrie, reprezentantii Comisiei Europene si ai Ambasadei Americane au monitorizat sedinta in care CSM a dat aviz negativ Monicai Serbanescu, candidatul propus de ministrul Catalin Predoiu pentru sefia DNA in locul lui Daniel Morar.
Cea mai ampla monitorizare occidentala a unui eveniment care priveste sistemul judiciar romanesc a avut loc anul trecut, cand Consiliul Superior al Magist