Profesorii sunt în sfârşit multumiţi. Camera Deputaţilor a aprobat, ieri, cu unanimitate de voturi, amendamentul PD-L şi PSD de modificare a Ordonanţei 15/2008 care prevede majorarea salariilor din învăţământul preuniversitar şi universitar, în medie cu 50%. Mai exact, salariile dascălilor preuniversitari vor creşte cu 54%, iar a universitarilor – diferenţiat, pornind de la 70% pentru cadrele aflate la începutul carierei.
Sindicatele din învăţământ au savurat din plin „victoria”. Şi mai veseli au fost profesorii care au aflat că li se vor mări lefurile. „Potrivit legii aprobate astăzi (ieri – n.r.) de Parlament, salariile brute în învăţământul universitar vor fi cuprinse între 1.731 de lei (preparator universitar) şi 12.151,6 lei (profesor universitar cu peste 40 de ani vechime – valoare maximă). În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, salariile brute vor porni de la 1.512,8 lei pentru un profesor debutant şi ajung la 2.926 lei pentru un profesor cu studii superioare şi peste 40 de ani vechime”, se arată în- tr-un comunicat al Federaţiei Educaţiei Naţionale, sindicatul care a luptat pentru adoptarea acestei legi. Pentru prima dată în ultimii ani, salariul unui profesor debutant sau al unui preparator va depăşi nivelul de 1.000 de lei net – primul ajungând la un salariu net de 1.150 de lei, iar al doilea la 1.300 de lei. Cei care intră în învăţământul universitar au la ce să aspire – un salariu mai mare decât minimul din ţările europene – aproape 3.000 de euro brut sau cel puţin 10.000 de lei net. Asta, dacă vor rezista 30-40 de ani în învăţământ şi dacă vor avea şansa să ajungă la gradul de profesor.
Proiectul aprobat ieri de Camera Deputaţilor a trecut de Senat la începutul lunii aprilie. Guvernul anunţase deja majorarea, de la 1 octombrie, cu nouă procente, a remuneraţiei personalului din învăţământ. Potrivit grilelor de salarizare elaborate