ING a investit circa 66 de milioane de euro pentru a castiga primul loc pe piata pensiilor obligatorii, bani pe care se asteapta sa ii recupereze in urmatorii zece ani.
Ponderea clientilor fondurilor de pensii care au conturile goale, adica cei pentru care angajatorii nu vireaza contributiile de asigurari sociale, s-ar putea reduce la 10% in cativa ani, de la circa 22% in prezent, estimeaza Emilia Bunea, noul CEO al ING Pensii, cea mai mare companie din piata pensiilor obligatorii (pilonul II).
"Nu am nicio indoiala ca ponderea conturilor goale se va reduce in timp si ca pensiile private vor avea un rol important in ceea ce priveste constientizarea participantilor ca angajatorul trebuie sa contribuie pentru ei. Este foarte greu de estimat cat timp va dura acest proces. Probabil ca se va ajunge la 10% conturi goale in urmatorii cativa ani", afirma Bunea, care a fost numita recent la conducerea celui mai mare fond de pensii de pe piata.
Ea considera ca majorarea numarului de angajati pentru care angajatorii vireaza contributiile se va datora unei evolutii normale a economiei. La ultima runda de virare a contributiilor catre fondurile de pensii angajatorii au platit asigurari sociale pentru 3,38 de milioane de clienti, dintr-un total de 4,36 de milioane. Directorul executiv al ING Pensii afirma ca aceste conturi goale creeaza ineficienta pentru companiile de pensii, din cauza cheltuielilor suplimentare de administrare.
"Administrarea unei baze de date mari si toate operatiunile cu privire la raportari inseamna bani. Sunt sume care pot parea mici la nivelul fiecarei inregistrari, dar care cumulate sunt semnificative."
ING are peste 1,4 milioane de clienti la fondul de pensii obligatorii pe care il administreaza, iar pentru 19% din acestia angajatorii nu au virat contributii in ultima luna.
Olandezii au investit circa 230 de milio