Expertii de la Bruxelles si Strasbourg detin, de cateva luni, un dosar despre irlandezul Declan Ganley si legaturile sale in SUA, ca si despre finantarea ilegala de catre americani a opozantilor Tratatului de la Lisabona.
Declan Ganley este protagonistul campaniei negative la adresa Tratatului UE, un personaj cu multi bani si contacte in SUA, printre gruparile neoconservatoare de lobby, la CIA si Pentagon, comenteaza publicatia Die Presse.
Firma sa, Rivada Networks, furnizeaza armatei SUA walkie-talkie-uri pentru conditii de catastrofa precum uragane sau atacuri teroriste, valoarea contractelor atingand circa 200 de milioane de dolari.
Campania anti-Lisabona promovata de asociatia Libertas, fondata de Ganley, a costat peste doua milioane de euro, sustine ministrul irlandez pentru Afaceri Europene, Dick Roche, citat de Die Presse.
Inca inainte de referendum aparusera suspiciuni fata de legalitatea banilor Libertas, legislatia irlandeza limitand donatiile facute pe adresa organizatiilor politice la 6.000 de euro pe donator pe an, nimeni necrezand povestea lui Ganley despre "mii de donatori cu sume mici".
Primul care a simtit ceva in neregula a fost ministrul francez pentru Afaceri Europene, Jean-Pierre Jouyet, care a schitat "o teorie a conspiratiei":
"Batalia pentru Europa nu s-a sfarsit. Europa are dusmani puternici, cu buzunare largi, asa cum am vazut la referendumul irlandez. Ei nu vin din Europa, ci de pe cealalta parte a Atlanticului".
Roche sustine ca nu are dovezi in acest sens, insa revista Financial Times Deutschland arata ca exista indicii numeroase legate de contacte cu serviciile secrete si surse dubioase de bani. Europarlamentarul Daniel Cohn Bendit a apelat la Parlamentul European, cerandu-i presedintelui Parlamentului, Hans-Gert Poettering, sa solicite o ancheta in Irlan