Firmele noastre plătesc printre cele mai mari impozite din Europa pentru imobilele deţinute, iar portiţele din legislaţia altor ţări europene lipsesc la noi aproape cu desăvårşire. Majoritatea experţilor cred că este necesară reformarea taxelor pentru imobilele companiilor. „Impozitul pe care firma mea îl plăteşte anual pentru imobilul pe care îl deţinem ne-a creat uneori probleme în dezvoltare, dar de ceva timp s-a stabilizat şi măcar ştim cåt e de plată,
Firmele noastre plătesc printre cele mai mari impozite din Europa pentru imobilele deţinute, iar portiţele din legislaţia altor ţări europene lipsesc la noi aproape cu desăvårşire. Majoritatea experţilor cred că este necesară reformarea taxelor pentru imobilele companiilor.
„Impozitul pe care firma mea îl plăteşte anual pentru imobilul pe care îl deţinem ne-a creat uneori probleme în dezvoltare, dar de ceva timp s-a stabilizat şi măcar ştim cåt e de plată, ca să bugetăm afacerea ca atare“, spune Constantin Enache, administratorul unei firme de distribuţie din Ploieşti. Impozitul pe clădiri plătit de companiile autohtone se calculează, potrivit Codului fiscal, pe baza unui procent cuprins între 0,5% şi 1,5% din valoarea contabilă a acestora. Evident că, în cele mai multe cazuri, autorităţile locale impun valoarea maximă de 1,5%.
Calculat la preţul de vånzare al unui imobil situat în general între 1.500 de euro şi 2.000 de euro/mp, impozitul poate fi de 15-30 euro/ mp/an, faţă de cinci euro în majoritatea ţărilor central şi est-europene.
Codul fiscal permite acordarea de reduceri de 0,25% pånă la 1,5% a impozitului pe clădiri, în condiţii ce pot deveni generatoare de corupţie şi abuzuri, din cauza ambiguităţii reglementărilor. Singurele entităţi economice care pot beneficia de reduceri cu 50% a impozitului anual datorat pentru imobilele deţinute sunt cele care fac dovada că maximum cinci lu