Autorităţile române au dat ieri, pentru prima dată, semne certe de îngrijorare privind efectele crizei financiare internaţionale asupra economiei noastre. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Până în prezent, la întrebă rile referitoare la efectele turbulenţelor externe asupra situaţ iei din România, guvernanţii obişnuiau să dea răspunsuri optimiste şi evazive.
Însă, cu toate că guvernul şi responsabilii cu politicile economice fac tot posibilul să nu creeze panică în rândul populaţiei şi al economiştilor, este evident că situaţia nu este deloc liniştitoare.
Apartamente mai ieftine, investiţii mai puţine
Ieri, Varujan Vosganian, ministrul finanţelor, a declarat că România trebuie să fie într-o stare de alertă chiar dacă încă nu a fost afectată prea puternic de criza externă.
„Avem consultări permanente cu guvernatorul Băncii Naţionale a României şi ne corelăm pe evoluţia cheltuielilor bugetare şi fluxurile de trezorerie“, a spus ieri Vosganian, la un seminar pe teme de infrastructură. Ministrul s-a declarat îngrijorat în special de evoluţia lichidităţii de pe piaţa internă, având în vedere că anumite bănci s-ar putea retrage sau îşi vor limita fluxurile către instituţiile de credit pe care le deţin în România. Deocamdată, criza financiară internaţională este un concept abstract pentru românii de rând.
Însă, dincolo de efectele negative care vor fi resimţite din cauza creditelor mai scumpe şi mai dificil de luat, avem toate şansele să vedem în următoarea perioadă ieftinirea caselor şi a apartamentelor. Atât ministrul Varujan Vosganian, cât şi Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România şi Bulgaria, au declarat, recent, că preţurile locuinţelor fie se vor plafona la nivelul actual, fie o vor lua-o în jos, însă în niciun caz nu vor mai creşte. Aceasta deoare