Autoritatile chineze au pus sub acuzare 27 de persoane si fac cercetari la 22 de companii de produse lactate in cazul contaminarii laptelui praf cu melamina, in incercarea de a limita efectele scandalului produselor "made in China", ce par sa se inmulteasca in fiecare saptamana.
Incidentele care au pus sub semnul intrebarii responsabilitatea fata de consumatori a "uzinei lumii" au eclipsat puternic evenimentele din ultimele doua luni prin care Beijingul spera sa promoveze imaginea tarii – Jocurile Olimpice si prima iesire in spatiu a unui astronaut chinez. Atmosfera grandioasa a Olimpiadei din august a fost spulberata de scandalul laptelui chinezesc – 53.000 de bebelusi s-au imbolnavit si patru au murit din cauza contaminarii cu melamina a laptelui praf. Substanta, folosita in industria materialelor plastice, fusese adaugata in lapte pentru ca, la analizele de calitate, genera o falsa crestere a nivelului de proteine, mascand astfel diluarea produsului cu apa.
La scurt timp, un nou incident a subminat si mai mult prestigiul produselor chinezesti. Conforama, o companie de mobila din Franta, anunta ca unele dintre canapelele si fotoliile pe care le producea in China pot genera alergii, pentru ca la transport fusese folosit prea mult agent toxic antimucegai.
Saptamana trecuta, o data cu prima iesire in afara navei cosmice a unui taikonaut – asa cum sunt numiti astronautii chinezi –, un alt scandal izbucnea in Italia. 1,7 milioane de perechi de pantofi au fost retrase de pe piata dupa ce autoritatile de control au descoperit ca pielea din care erau fabricati fusese tratata cu crom hexavalent – un produs extrem de toxic, potential cancerigen.
Sub presiunea criticilor, guvernul chinez a initiat sute de anchete in intreaga tara pentru a descoperi si sanctiona neregulile. Lucrurile nu sunt insa usor de indreptat, pentru ca, asa cum aprecia Sébastien Br