Acţiunea de imunizare a organismului trebuie realizată încă de la primele simptome, pentru a nu se ajunge la astm bronşic. Simptomele rinitei alergice sunt asemănătoare cu ale unei răceli, dar durează mai mult de 6-7 zile şi nu sunt însoţite de febră sau dureri musculare. Pentru circa 5% din populaţie, toamna e momentul în care se declanşează alergiile de sezon, numite rinite alergice sau febra fânului. Acestea se manifestă prin inflamarea ţesuturilor din nas, gât şi ochi, provocată de anumiţi agenţi alergeni care circulă în aer.
„Rinitele alergice predomină în oraşe, din cauza gradului ridicat de poluare. La nivelul Europei, 1 din 3 copii dezvoltă o boală alergică şi se preconizează că peste 10-20 de ani 1 din 2 o să fie afectaţi de o astfel de boală”, precizează Camelia Berghea, medic specialist alergologie şi imunologie clinică, asistent universitar la UMF „Carol Davila”.
Cum ţinem sub control alergiile
Metodele de a ţine sub control alergia sunt vaccinul şi unele măsuri de evitare a contactului cu alergenii, cum ar fi păstrarea ferestrelor închise dimineaţa (când se găseşte cel mai mult polen în aer), folosirea unui filtru de aspirator care să reţină polenul, praful sau mucegaiul, folosirea unui dezumidificator de aer, purtarea unei măşti de protecţie în grădină.
Simptomele rinitei alergice - secreţii nazale, lacrimaţie, strănut, tuse, mâncărimi ale nasului şi ochilor – sunt asemănătoare cu ale unei răceli, dar durează mai mult de 6-7 zile şi nu sunt însoţite de febră sau dureri musculare.
Medicul Camelia Berghea spune că vaccinul de desensibilizare trebuie administrat din timp, pentru a nu se ajunge la astm bronşic.
Copiii, expuşi rinitelor alergice
„ În special copiii trebuie duşi la alergolog încă de la apariţia primelor simptome, pentru a li se administra v