Vechiul Wall Street lasa loc unui Wall Street nou. Multi specialisti anticipeaza ca evenimentele dramatice care au avut loc in ultimul timp in cadrul industriei financiare americane anunta o perioada de schimbari dureroase pentru Wall Street, scrie International Herald Tribune.
Bancile de investitii vor fi mai mici, iar profiturile acestora mai subtiri. Numarul locurilor de munca din cadrul industriei se va diminua, iar Wall Street-ul nu va mai juca un rol atat de amplu in cadrul economiei americane.
Acesta este cazul extrem. Insa in conditiile in care investitorii incearca sa inteleaga caderea abrupta a doua dintre cele mai puternice firme de pe Wall Street, Lehman Brothers, care a intrat in faliment, si Merrill Lynch, care s-a aruncat in bratele Bank of America, chiar si cei optimisti au declarat ca viitorul imediat va fi unul dificil. Secretarul Trezoreriei americane Henry Paulson si banca centrala americana pregatesc terenul pentru ca putinii supravietuitori puternici sa conduca un proces de redresare a industriei, lasandu-i pe cei mai slabi sa se prabuseasca sau sa fie preluati de rivali mai mari.
"Am trecut de era de aur a serviciilor bancare si financiare", spune Kenneth Lewis, CEO al Bank of America. "Va fi mai dificil. Vor fi mai putine companii si va trebui sa fim mai buni in ceea ce facem."
Se dezbate aprins care va fi viitorul Wall Street, acum ca numai doua banci americane de investitii importante, Goldman Sachs si Morgan Stanley, si-au pastrat independenta. Desi Wall Street-ul a mai trecut prin perioade dificile, iesind din acestea mai mare si mai puternic, unii se indoiesc ca industria isi va putea reveni rapid dupa ce a recurs la niveluri atat de ridicate de fonduri imprumutate pentru a paria excesiv pe investitii riscante. Investitiile respective se pot dovedi dezastruoase. La scara mondiala, companiile financiare au raportat