Ambasadorul Spaniei la Bucureşti explică motivele pentru care ţara sa a limitat, printr-un moratoriu, accesul emigranţilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii. Moratoriul reprezintă interdicţia, impusă cetăţenilor din cele două ţări, de a lucra liber, din momentul în care acestea au intrat în Uniunea Europeană. Acest decret de lege interzice cetăţenilor din cele două state dreptul la muncă timp de doi ani pe teritoriul Spaniei, chiar dacă le conferă dreptul de rezidenţă. Moratoriul va rămâne în vigoare în forma actuală până la sfârşitul anului, urmând ca de la 1 ianuarie 2009 să fie rediscutat.
“Nu ar fi bine ca românii să continue să vină în număr foarte mare în Spania. Înainte de 2007 aveam deja o comunitate foarte mare de români şi pentru cei de acolo era îngrijorător”, explică Excelenţa sa, ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Juan Pablo Garcia-Berdoy Y Cerezo.
Adevărul - De ce a decis statul spaniol implementarea moratoriului pentru români şi bulgari?
Cerezo - Moratoriul are un efect benefic. Dorim astfel să controlăm, nu să limităm dorinţa românilor de a munci în Spania. Trebuie înţeles că moratoriul nu reprezintă o interdicţie. Este doar un dispozitiv tehnic pentru a controla şi a apăra o piaţă care are o comunitate de români foarte puternică. Guvernul spaniol, împreună cu sindicatele şi patronatele, studiază ce se va întâmpla după 2009. Dar eu cred că în primul rând trebuie protejaţi cei care se află deja acolo.
Şi emigranţii resimt criza economică
Cum va evolua piaţa muncii după 2009?
E prea devreme pentru a face o prognoză exactă. Dar două aspecte sunt clare. Şomajul a crescut în Spania şi asta afectează inclusiv emigranţii. Dacă vor continua să vină şi alţi emigranţi, şomajul va creşte şi mai mult, afectându-i în special pe români pentru că cei mai mulţi dintre e