l Adâncirea crizei financiare pe bătrânul continent are un impact devastator şi pe piaţa românească. Bursa şi cursul de schimb au încasat din plin şocurile ultimelor corecţii. Piaţa l Adâncirea crizei financiare pe bătrânul continent are un impact devastator şi pe piaţa românească. Bursa şi cursul de schimb au încasat din plin şocurile ultimelor corecţii.
Piaţa românească de capital a pierdut, în numai două şedinţe, peste două miliarde de euro din capitalizare. Cel mai expus rămâne sectorul financiar: numai ieri, acţiunile societăţilor de investiţii (SIF) s-au depreciat, în medie, cu 5,5% faţă de şedinţa precedentă, iar titlurile BRD – cu 5,04%.
Propagarea turbulenţelor din SUA pe pieţele europene a generat o volatilitate ridicată şi pentru cursul de schimb. Leul a pierdut, ieri, 3,08 bani în faţa euro, atingând minimul ultimelor şapte luni. Moneda naţională s-a înscris pe un trend descendent în ultimele şapte şedinţe, pe parcursul cărora a pierdut peste 0,1 leu faţă de moneda unică. Analiştii consideră că panica ar putea aduce cursul peste pragul de 3,8 lei/euro, dar nu pentru mult timp, ţinând cont că sunt aşteptate intervenţiile Băncii Naţionale.
“Scumpirea costurilor de finanţare din afară, corelată cu noile norme BNR şi aşa prohibitive, vor conduce la o încetinire a avansului creditării la 35% spre finalul anului şi la o domolire a creşterii economice”, spune Cătălina Constantinescu, analist ABN Amro. Dacă până nu demult banca centrală scotea banii din piaţă sub formă de depozite (sterilizare) de la băncile comerciale, în prezent a devenit un creditor al sistemului. Practic, băncile se împrumută de la Banca Naţională.
Sistemul bancar, la adăpost?
Protejată de o dimensiune redusă a activelor, piaţa bancară s-ar putea confrunta însă cu o lipsă de lichiditate în urma crizei financiare internaţ