Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca legea pentru modificarea si completarea legii privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi este constitutionala.
"Examinand obiectia de neconstitutionalitate, Curtea a constatat, cu unanimitate de voturi, ca legea pentru modificarea si completarea legii nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, republicata, este constitutionala ", se arata in decizia CCR de miercuri, transmite NewsIn.
Articolul 77 din Constitutie se refera la promulgarea legilor in termen de cel mult 20 de zile de la primire, iar alineatul 2 precizeaza ca, inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii.
In esenta, autorii sesizarii au invocat ca legea a fost adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului fara a tine seama de continutul cererii de reexaminare formulata de presedintele Romaniei, intrucat unele texte din legea trimisa la promulgare au fost scoase din continutul legii la data reexaminarii, iar altele au fost introduse, ca noi, cu toate ca nu au facut obiectul cererii de reexaminare.
Pe 19 septembrie 2008, 60 de deputati democrat-liberali au semnat o contestatie la Curtea Constitutionala, cu privire la modalitatea in care s-a adoptat cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu pe noua Lege de organizare si functionare a Curtii de Conturi.
In sesizare, deputatii PD-L sustin ca s-a incalcat articolul 77, alineatul 2 din Constitutie, referitor la promulgarea legiilor in termen de cel mult 20 de zile de la primire. Alineatul 2 precizeaza insa ca inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii.
In concret, democrat-liberalii doreau ca CCR sa constate ca, de fapt, Parlamentul a legiferat de doua ori - o data cand a fost dez