Cine s-ar fi gândit că unul dintre cele mai… strălucitoare deserturi exotice – în traducere, numele lui înseamnă chiar: "Fire de aur" – îşi are originile în Europa.
Cine s-ar fi gândit că unul dintre cele mai… strălucitoare deserturi exotice – în traducere, numele lui înseamnă chiar: "Fire de aur" – îşi are originile în Europa. Reţeta thailandeză de "foi thong" a fost "împrumutată", acum vreo patru secole şi ceva, de la… portughezi. Amatori de bucate dulci-dulci, locuitorii Siamului au fost încântaţi de gustul special al acestui desert. Ca să deprindă tehnica de preparare, un european (nu ştiu dacă formula e valabilă şi pentru portughezi, dar cu siguranţă cei de prin părţile noastre de lume au nevoie) ar trebui să asiste la pregătirea lui de o thailandeză mereu zâmbitoare. Ingredientul de bază al acestui desert îl reprezintă gălbenuşurile de ou, care "se fierb" într-un sirop pe bază de apă şi zahăr. Enunţul pare să se refere la o tehnologie simplă, dar nu este deloc aşa. Micuţele thailandeze obişnuiesc să exerseze îndelung, ajutându-şi mamele şi bunicile, pentru a le reuşi minunatele "fire de aur". Mai întâi se separă gălbenuşurile (având grijă să nu rămână nici un strop de albuş lângă ele), apoi se bat foarte bine într-un castron, după care se dau la rece (în frigider), pentru a căpăta o consistenţă mai groasă. Între timp, într-o tigaie wok (e indicat să se folosească, deoarece căldura va cuprinde uniform lichidul) se pregăteşte un sirop din apă, zahăr şi, eventual, arome. Gălbenuşurile se vor pune într-un săculeţ de pânză subţire (din bumbac sau mătase), prevăzut cu două găuri foarte mici, la distanţă de un centimetru, un centimetru şi jumătate una de cealaltă. Când siropul clocoteşte, se vor lăsa gălbenuşurile să "curgă" în acesta, făcând mişcări circulare deasupra vasului (de la o înălţime de 15-20 cm). Astfel, "firele" de gălbenuş se vor întări