Dupa spaima ciumei negre, prin care trecuse Europa in secolul al XIII-lea, din cauza careia murise o treime din populatie, a urmat un reviriment, oamenii au inceput sa se intereseze de stiintele umaniste. Renasterea in arta a adus personalitati marcante de talia lui Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, iar in astronomie teoria lui Copernic privind miscarea corpurilor ceresti a deschis calea explorarilor si descoperirilor geografice care au urmat, cale deschisa de Columb.
Cateva date biografice
Columb s-a nascut la Genova, Italia, dupa unii in 1451, dupa altii in 1456. Era fiul unui tesator de lana, Domenico Colombo, fiind unul dintre conducatorii acestei bresle. Pe mama lui o chema Sussana. Facea parte dintr-o familie numeroasa, unul dintre fratii sai mai mici, Bartolomeo, a participat la ultimele calatorii ale lui Cristofor. Unii sustin ca s-ar trage dintr-o familie de evrei spanioli care, datorita unor incurcaturi din cauza religiei lor, ar fi parasit tara natala refugiindu-se la Genova. Oricum, Cristofor a copilarit urmarind corabiile din portul Genova si visand sa cutreiere marile. A renuntat de timpuriu la scoala, pentru a-si ajuta in afaceri familia care era cam stramtorata. In vremea aceea, Genova era un nod comercial din regiunea Marii Mediterane. Negustorii, imbogatiti de pe urma comertului exterior, isi investeau profiturile in corabii si creasera o adevarata flota.
Prima iesire pe mare a tanarului Cristofor a fost la varsta de zece ani, cand si-a insotit tatal, la bordul unei corabii incarcate cu lana, intr-o lunga calatorie pe langa coasta. A devenit matelot la cincisprezece ani. La douazeci si cinci de ani era agent comercial al flotei ce apartinea unor familii de negustori genovezi (Di Negro si Spinola). Acestia practicau un fel de piraterie, cu permisiunea autoritatilor. In Stramtoarea Gibraltar, au fost atacati de