Cercetatori canadieni (de la Universitatea din Ottawa) au adus inca o confirmare a ceea ce medicina traditionala stie de sute de ani despre binefacerile mierii de albine. Dupa cate se pare, acest dar al naturii ii poate ajuta pe medici sa trateze sinuzita cronica, pentru ca ar contine o substanta cu efect antimicrobian, care ataca bacterii vinovate de mai multe tipuri de infectii. Studiul canadian a fost prezentat saptamana trecuta, la o conferinta a Academiei Americane de Otolaringologie, desfasurata la Chicago.
Cercetatorii, care au pus bacterii care provoaca sinuzita in contact fizic cu antibioticele "clasice" in astfel de cazuri si cu miere, au constatat ca mierea s-a dovedit mai eficace in distrugerea bacteriilor. Mai mult, cu timpul, bacteriile au suferit mutatii genetice care le-au permis sa reziste mai bine la tratamentul cu antibiotice.
Concluzia: mierea folosita pentru aceasta experienta, provenita din Noua Zeelanda si din Yemen, ar putea fi utilizata cu succes in tratarea infectiilor clasice, deseori rezistente la antibiotice. Efectul antiseptic al mierii vine de la enzima glucoz-oxidaza, secretata de albine. Aceasta enzima ajuta la transformarea unor mici cantitati de zahar in peroxid de oxigen (apa oxigenata).
Romania Libera Cercetatori canadieni (de la Universitatea din Ottawa) au adus inca o confirmare a ceea ce medicina traditionala stie de sute de ani despre binefacerile mierii de albine. Dupa cate se pare, acest dar al naturii ii poate ajuta pe medici sa trateze sinuzita cronica, pentru ca ar contine o substanta cu efect antimicrobian, care ataca bacterii vinovate de mai multe tipuri de infectii. Studiul canadian a fost prezentat saptamana trecuta, la o conferinta a Academiei Americane de Otolaringologie, desfasurata la Chicago.
Cercetatorii, care au pus bacterii care provoaca sinuzita in contact fizic cu