*Competiţie strânsă cu Bulgaria, Ucraina şi Turcia pentru găzduirea combinatului austriac
*Guvernul a semnat deja un memorandum cu Voestalpine
Executivul şi compania austriacă Voestalpine semnează azi un memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea unui combinat siderurgic în zona Mării Negre, a anunţat Guvernul. Cu toate acestea, investiţia austriacă, estimată la circa 5 miliarde de euro nu este încă „bătută în cuie”, Voestalpine urmând să decidă abia în luna decembrie dacă va alege România ca „ţară-gazdă” pentru combinatul său.
România concurează cu Bulgaria, Turcia şi Ucraina pentru a atrage investiţia în construcţia combinatului siderurgic, în prezent compania austriacă semnând memorandumuri similare atât cu autorităţile de la Sofia, cât şi cu cele de la Kiev.
Strategii pentru convingerea austriecilor
Guvernul a căutat soluţii prin care să ofere Voestalpine o alternativă la un teren din jurul Portului Constanţa, cu o suprafaţă de 50 de hectare, solicitat de compania austriacă, a cărui concesiune a fost câştigată prin licitaţie de SC Comvex SA, în iunie 2008. De altfel, compania austriacă a semnat până în prezent precontracte de cumpărare pentru aproximativ 200 de hectare în apropiere de Constanţa, pentru construcţia combinatului, potrivit Mediafax.
Grupul austriac ar urma să construiască, lângă combinat, o centrală electrică de cel puţin 200 MW, care să asigure 80% din consumul unităţii. Pentru a acoperi diferenţa, compania a iniţiat discuţii cu potenţiali furnizori de electricitate, printre care Electrica. Voestalpine ar putea colabora cu compania belgiană Electrabel la construcţia centralei electrice, dar o decizie va fi luată numai dacă grupul va construi fabrica de oţel în România. Electrabel a anunţat că vrea să construiască o termocentrală de cel puţin 800 MW în Constanţa, şi este implicată şi în proiectul c