Atunci când cineva se întoarce din Thailanda este întrebat invariabil: "Dar mâncarea cum este?". Întrebarea nu este întâmplătoare şi nevinovată cum s-ar crede, la prima vedere.
Atunci când cineva se întoarce din Thailanda este întrebat invariabil: "Dar mâncarea cum este?". Întrebarea nu este întâmplătoare şi nevinovată cum s-ar crede, la prima vedere. Bucătăria rămâne o parte esenţială din specificul fiecărei ţări, regiuni sau culturi. Aşadar, dacă ar trebui să descriu mâncarea thailandeză, aş putea să vorbesc şi despre bucuria şi împăcarea cu care thailandezii îşi trăiesc viaţa. Despre culorile care nicăieri nu sunt mai vii sau despre aromele care niciunde nu sunt mai puternice. Cum este mâncarea thailandeză? Extraordinar de diversă. O bogăţie de ingrediente, ale căror nume îţi ia ceva timp să le înveţi, dar al căror gust îl deprinzi deîndată. Bucătăria e atât de echilibrată, încât ai impresia că a găti thailandez presupune să fii nu numai bucătar, ci şi om de ştiinţă. Fiecare ingredient este pus în evidenţă sau i se estompează proprietăţile, prin adăugarea altora într-o anumită cantitate. Foarte aromată, încât se transformă de fiecare dată într-o experienţă nouă. Este o bucătărie care trebuie încercată cu toate simţurile…
Mingiuţe din nucă de cocosIngrediente: 300 ml apă, 300 g zahăr, 275 g nucă de cocos rasă.
Preparare: Într-o tigaie se pun apa şi zahărul. Se lasă la fiert până când se formează un sirop mai gros. Se adaugă miezul de nucă de cocos şi se mai lasă să fiarbă până când siropul aproape s-a evaporat. Se pun 12 linguri pline de compoziţie pe o tavă de metal, apoi se modelează în formă de mingiuţe. Se lasă să se răcească timp de o oră şi jumătate şi se servesc la temperatura camerei. Se poate adăuga colorant alimentar.
Salată de peşte şi mangoIngrediente: două fructe de mango mici, doi castraveţi mic