Primele 12 luni de la lansarea Pilonului II al sistemului de pensii au adus scăderea numărului de fonduri, dar şi discrepanţe foarte mari între rezultatele raportate de administratorii rămaşi pe piaţă. De la semnarea primelor contracte de aderare la fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II a trecut mai bine de un an, iar de la investirea primelor contribuţii s-au scurs circa patru luni. Aderarea la aceste fonduri de pensii este obligatorie pentru angajaţii cu mai puţin de 35 de
Primele 12 luni de la lansarea Pilonului II al sistemului de pensii au adus scăderea numărului de fonduri, dar şi discrepanţe foarte mari între rezultatele raportate de administratorii rămaşi pe piaţă.
De la semnarea primelor contracte de aderare la fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II a trecut mai bine de un an, iar de la investirea primelor contribuţii s-au scurs circa patru luni. Aderarea la aceste fonduri de pensii este obligatorie pentru angajaţii cu mai puţin de 35 de ani şi facultativă pentru cei care au între 35 şi 45 de ani.
De pe piaţă au ieşit patru fonduri, iar între randamentele raportate de fondurile active sunt diferenţe semnificative. De exemplu, -2,15% în cazul fondului BCR şi aproape 7% în cazul celui al ING, diferenţele adåncindu-se de la o lună la alta. Aceasta, în condiţiile în care majoritatea sumelor administrate de fonduri sunt plasate în titluri de stat, obligaţiuni şi depozite. La sfårşitul lunii august, peste 95% din sume erau plasate în astfel de instrumente, potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
„Diferenţele sunt cauzate de mai mulţi factori. Cel mai important este expunerea foarte diferită pe acţiuni cu care s-a plecat la drum - unii administratori au făcut plasamente mai mari pe acţiuni, iar din luna mai, valoarea acestora a scăzut în continuu“, afirmă directorul de inves