Planul de salvare a economiei SUA a fost respins de Camera Reprezentanţilor. Efectele s-au făcut resimţite şi în România. Leul s-a depreciat considerabil. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Moneda naţională a continuat să se deprecieze şi ieri, trasă în jos de veştile proaste de peste Ocean, privind respingerea planului de salvare a băncilor americane aflate în agonie. Cursul oficial anunţat de Banca Naţională a României a fost de 3,7336 lei pentru un euro, leul depreciindu-se cu trei bani faţă de ziua de luni, comparativ cu moneda europeană. BNR a anunţat ieri cel mai scăzut nivel al leului faţă de euro din ultimele şapte luni. Un leu mai slab decât ieri a fost consemnat pe 18 martie, când cotaţia anunţată a fost de 3,7418 lei pentru un euro.
Astfel, de două zile, leul a depăşit pragul psihologic de 3,7 lei, aducând cel puţin îngrijorare printre români. Aceasta deoarece deprecierea leului se traduce prin creşterea ratelor la creditele în euro, prin majorarea chiriilor negociate de cele mai multe ori în euro, precum şi prin scumpirea alimentelor şi a bunurilor de larg consum.
Reacţie la ştirile proaste
Reprezentanţii BNR au avertizat populaţia să fie prudentă atunci când se împrumută de la bănci şi să analizeze cu atenţie bugetul de care dispune, afirmă Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al băncii centrale.
Totodată, el susţine că situaţia este departe de a naşte îngrijorări. „Per ansamblu, nu sunt şi nu vor fi probleme la rambursarea creditelor“, ne asigură reprezentantul BNR. De la începutul săptămânii trecute, leul merge constant în jos. Această tendinţă este considerată însă normală atât de BNR, cât şi de analiştii financiari, în contextul turbulenţelor de proporţ ii prin care trec pieţele externe. „Pe fondul unui sentiment de pesimism şi neîncredere, toate monedele de pe pieţele emergente au de suferit. Totuşi,