Oamenii vor fi obligaţi să se limiteze la patru porţii modeste de carne şi la un litru de lapte pe săptămână, dacă vor să evite schimbarea globală, avertizează un nou raport, citat de The Guardian în ediţia sa de astăzi. Sursa: episcopalcommunity
Studiul, realizat de Food Climate Research Network, din Universitatea din Surrey, spune că ar trebui redus consumul total de mâncare, mai ales alimentele cu valoare nutriţională scăzută, precum alcoolul, dulciurile şi ciocolata.
Raportul îi sfătuieşte pe oameni să se întoarcă la obiceiurile mamelor şi bunicilor lor: să cumpere produse locale de sezon, să gătească în oale cu capac şi să evite pierderile.
Tara Garnett, autoarea raportului, e de părere că oamenii nu îşi vor schimba obiceiurile în mod voluntar şi le cere guvernelor să impună taxe pentru emisiile de gaze cu efect de seră.
"Mâncarea e importantă pentru noi în multe feluri simbolice şi culturale, iar modul în care ne alegem mâncarea e influenţat de costuri, timp, obiceiuri", arată raportul, citat de The Guardian. "Studiu după studiu s-a demonstrat că acele campanii care ar trebui să îi facă pe oameni mai conştienţi nu vor funcţiona singure, mai ales când este cazul unor schimbări mai dificile".
De asemenea, revista Ecologist recomandă reducerea consumului de carne cel puţin la jumătate, în timp ce animalele ar trebui hrănite cu iarbă şi resturi alimentare care nu pot fi consumate de oameni.
Rajendra Pachauri, conducătorul grupului interguvernamental al ONU pentru schimbarea climei, le-a recomandat şi el oamenilor să aibă cel puţin o zi pe săptămână fără carne.
Raportul a arătat care sectoare din industria alimentară sunt cele mai poluatoare. Deşi ambalajele au primit multă atenţie din partea mass-media şi a politicienilor, ele s-au clasat abia pe locul cinci, după agricultură, p