Plenul Camerei Deputatilor a aprobat ieri majorarea salariilor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar cu 50% si a celor din invatamantul universitar cu 74%, lucru ce presupune, potrivit Finantelor, un efort bugetar de peste 280 de milioane de euro pana la finele anului si de aproximativ 1,4 mld. euro pentru anul viitor. Majorarile ar urma sa se aplice de astazi.
"Daca dam in continuare 6% (din PIB - n.r.) pentru educatie si mentinem aceasta crestere a salariilor, anul viitor nu se va zugravi nicio scoala, toate investitiile vor fi nule. Daca Parlamentul mentine aceasta crestere, va trebui sa ia bani de la Sanatate, Agricultura sau drumuri. Eu nu am nimic de pierdut, oricum nu mai am niciun ban", a declarat pentru ZF ministrul finantelor Varujan Vosganian.
Contactat de ZF, ministrul educatiei Cristian Adomnitei a refuzat sa comenteze decizia luata de deputati. Este insa de mentionat ca ministrul, care este si deputat, a votat in favoarea majorarii salariilor profesorilor cu 50%.
Initial, guvernul acorda profesorilor o majorare de 9% a salariului, dar un amendament al PSD a ridicat aceasta majorare la 50% pentru profesorii din preuniversitar, iar liberalii au aprobat-o. Dovada sta faptul ca votul parlamentar a fost majoritar in favoarea maririi salariilor profesorilor.
In Romania exista 313.000 de profesori, iar salariul mediu al acestora se situeaza in jurul valorii de 1.200 de lei.
Reprezentantii PD-L, PRM, UDMR, PC si PNL au precizat luni ca si ei sustin amendamentele privind cresterea salariala amintita, aratand ca acestea asaza pe temeiuri corecte salariile profesorilor si ca redau demnitatea acestei categorii.
Sindicalistii din educatie au aratat ieri ca sunt multumiti de votul in unanimitate al deputatilor pentru cresterea salariilor cadrelor didactice preuniversitare cu peste 50% si a profesorilor universita