Transferul plajelor de la Administraţia Naţională Apele Române către autorităţile locale ar putea bloca fonduri de sute de milioane de euro. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Vlad Stănescu
1 /.
Proiectul de lege care prevede transferul plajelor şi falezelor din administrarea Ministerului Mediului în cea a autorităţilor judeţene şi locale blochează fondurile destinate întreţinerii litoralului, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.
Potrivit noii legi, plajele aflate în intravilan vor fi administrate de consiliile locale, iar cele din extravilan - de Consiliul Judeţean Constanţa. Reprezentanţii Ministerului Mediului spun însă că textul acestei legi nu cuprinde aspecte esenţiale cu privire la salvarea plajelor şi falezelor de la erodare şi că, mai mult, fondurile destinate unor proiecte ce urmau să protejeze zona vor fi pierdute.
Ministerul Mediului, îngrijorat
Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, s-a arătat reticentă faţă de modul în care autorităţile locale ar putea administra plajele şi falezele. Aceasta a făcut referire la faptul că iniţiativa legislativă este concepută fără a ţine cont şi de plaja aflată sub nivelul mării şi de lucrările care trebuie făcute unitar pe întreg litoralul pentru a stopa erodarea.
Potrivit declaraţiilor lui Varga, plajele şi falezele erau întreţinute de Administraţia Naţională Apele Române atât vara, cât şi iarna, prin nivelarea nisipului, instalarea unor paravane din stuf în anumite zone cu eroziune.
„Administrarea plajelor în sezonul estival era numai o parte din ce făceau aceşti specialişti. Suntem îngrijoraţi, pentru că nu credem că toate autorităţile locale au specialişti care să întreţină în timpul iernii plajele şi care să limiteze în vreun fel efectele produse de valuri iarna“, a