Componentele din alimente care dau reacţii alergice vor fi scrise pe etichetă, potrivit unei hotărâri a Parlamentului European, valabilă în toate ţările UE. Sursa: Codrin Prisecaru
Producătorii de alimente din ţările membre UE vor fi obligaţ i, din toamna anului viitor, să scrie pe etichete nu doar E-urile pe care le conţine un anumit produs, ci şi ingredientele care pot da alergii, a anunţat, ieri, Centrul European al Consumatorilor din România (ECC). Astfel, alergenii des întâlniţi, precum cerealele care conţin gluten, ouăle, peş- tele, arahidele, soia, laptele, nuciferele şi toţi derivaţii lor, vor fi neapărat trecuţi pe etichete.
Noile reguli se aplică de anul viitor
„Aceste prevederi sunt obligatorii pentru toate ţările membre UE, dar se vor aplica din toamna anului viitor, dată până la care producătorii vor epuiza din stocuri produsele inscripţionate cu etichete vechi“, a explicat Laura Pascu, PR manager ECC România. Noile prevederi nu sunt obligatorii pentru ţările care aspiră la UE, precum Turcia, Serbia şi Croaţia, însă unele dintre acestea le-ar putea adopta chiar înainte de aderare. „În acest moment, pe produse nu sunt menţionate toate ingredientele. Cele care conţin alune, de exemplu, pot conţine şi «urme de alune», iar consumatorii ar trebui informaţi despre asta“, a mai spus Laura Pascu.
În condiţiile în care pe piaţă sunt prezente tot mai puţine alimente naturale, specialiştii în alimentaţie cred că noile reglementări ale Centrului European al Consumatorilor din România sunt în favoarea consumatorilor. „Nu este însă destul să avem produse cu etichete noi şi complexe! Consumatorii trebuie să înveţe să citească aceste etichete şi să se gândească în primul rând la sănătate, şi apoi la preţul unui produs“, a comentat Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.