* Senatul a aprobat planul de salvare al finanţelor americane
Cu toate că Senatul american a aprobat, miercuri, planul istoric de susţinere a sectorului bancar, în valoare de 700 de miliarde de dolari, propus de Trezorerie pentru stabilizarea sistemului financiar aflat în derută, bursele internaţionale au reacţionat cu timiditate, aşteptând votul crucial din Camera Reprezentanţilor, care urma să aibă loc ieri. Senatul a aprobat, cu 75 de voturi favorabile şi 25 împotrivă, planul botezat “Legea pentru stabilizarea economică de urgenţă din 2008”, care i-a oferit pârghii fără precedent secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pentru a redresa sectorul bancar.
Între respingerea din Camera Reprezentanţilor, de la începutul săptămânii, şi votul Senatului, Legea s-a mărit de la trei pagini la peste 400, transformându-se într-un pachet economic mult mai extins, care depăşeşte planul iniţial de preluare a activelor, datoriilor şi produ¬selor care induc pierderi sistemului financiar american. În efortul de a convinge republicanii sceptici din Camera Reprezentanţilor, care au votat masiv împotriva legii, noua variantă “îmbunătăţită” include, printre altele, extinderi ale reducerilor de taxe pentru afaceri şi unele reduceri de taxe suplimentare pentru indivizii cu câştiguri medii.
În plus, planul de salvare a sistemului financiar a fost “îndulcit” cu prevederea că limita depozitelor bancare asigurate de către Federal Deposit Insurance Corporation se măreşte de la 100.000 de dolari la 250.000 de dolari, o măsură de natură a-i mulţumi pe republicani. Liderii acestora speră că “adăugirile” la lege îi vor convinge pe colegii lor de partid din Cameră că au un motiv plauzibil pentru a-şi schimba votul. Însă mişcarea de “alipire” a planului Trezoreriei la legea extinderii reducerilor de taxe s-ar putea dovedi greu de acceptat de către democraţi, care aderă la