Afacerea care ii va permite lui Schaeffer, o companie de familie ce produce componente de automobile, sa preia jumatate din actiunile principalului sau rival Continental prin acumulare de derivate pare ca a lasat alte companii germane vulnerabile la preluari similare, scrie International Herald Tribune.
Batalia pentru preluare s-a incheiat cu un acord anuntat de cele doua companii la jumatatea lunii august, prin care Schaeffler a fost de acord ca pentru o perioada de patru ani sa devina actionar minoritar, cu o participatie de 49,9% la Continental.
Schaeffler a actionat astfel incat Continental sa fie fortat sa vanda, insa el sa nu fie nevoit sa cumpere intregul pachet de actiuni al Continental, si sa primeasca odata cu aceasta si cele 11 mld. euro datorie.
Inainte, Schaeffler, consiliat de Merrill Lynch, detinea doar 8% din actiunile Continental, insa a acumulat optiuni care i-au permis sa mai achizitioneze inca 28%. Odata ce si-a asigurat derivatele, si-a anuntat licitatia de 11,3 mld. euro la nivelul minim de pret pe care il permite legea germana.
Continental a declarat ca acordul incheiat cu compania cu capital privat este per total acceptabil. "Adevarata problema pe care o ridica aceasta afacere este cine urmeaza?", intreba Michael Tyndall, analist la Nomura Securities din Londra. "Daca o asemenea structura a putut fi folosita pentru cumpararea unei companii vulnerabile, de ce nu s-ar putea intampla din nou?"
BaFin, Autoritatea Federala de Supraveghere Financiara din Germania, afirma ca nu exista indicii din care sa se creada ca Schaeffler a incalcat vreuna dintre regulile de securitate prin achizitionarea actiunilor inainte de a-si fi anuntat intentiile de preluare a controlului la Continental. Conform legii germane a securitatii, investitorii trebuie sa isi dezvaluie actiunile pe care le detin atunci cand trec de la o parti