Înainte de revoluţie, aveam obiectele de artizant. În prezent, auzim vehiculîndu-se termenul de “accesorii handmade”. De la cercei, la broşe, la brăţări şi coliere manufacturate din materiale mai mult sau mai puţin cunoscute se vînd acum pe internet prin intermediul zecilor de bloguri administrate de tineri artişti plastici: veritabili, în devenire sau amatori.
Înainte de revoluţie, aveam obiectele de artizant. În prezent, auzim vehiculîndu-se termenul de “accesorii handmade”. De la cercei, la broşe, la brăţări şi coliere manufacturate din materiale mai mult sau mai puţin cunoscute se vînd acum pe internet prin intermediul zecilor de bloguri administrate de tineri artişti plastici: veritabili, în devenire sau amatori. Numărul magazinelor online de accesorii creşte de la o zi la alta. Cu imaginaţie şi talent, mulţi au reuşit să meşterească dintre cele mai nostime, serioase, clasice, nonconformiste, ciudate, colorate, transparente, mari, mici figurine, pe care le vînd pentru a-şi rotunji veniturile sau pur şi simplu le vînd în lipsa altor surse de venit.
Oana Cristea este una dintre artistele ale cărei produse unicat au ajuns, încet încet, să se vîndă şi în străinătate. “Îmi aduc aminte că la 11 ani”, povesteşte Oana, “mi-am cumpărat primii blugi prespălaţi cu bănuţii cîştigaţi de mine. Coseam păpuşi, portofele şi alte maimuţe pe care le vindeam la metrou, într-o consignaţie. Am stat mult timp în atelierul bunicii mele croitorese şi am prins gustul formei şi al culorii, al detaliului şi al creaţiei manuale”. A terminat facultatea de Arte, secţia “Graphic Design şi Industrial Design” iar acum...”ce fac acum? O combinaţie între handmade objects şi grafică. Nu poţi trăi din primul la un anumit nivel, iar al doilea nu-ţi oferă satisfacţie creativă”.
DESPRE HANDMADE. “Din cee în ce mai mulţi încep să creeze manual chestii mici, vandabile. Şi