Batalia finala dintre Londra si New York pentru obtinerea statutului de centru financiar mondial se apropie de sfarsit.
La sase luni dupa preluarea societatii de brokeraj Bear Stearns de catre banca americana de investitii JP Morgan Chase&Co si cateva saptamani dupa falimentul Lehman Brothers, ambele orase sangereaza, scrie Bloomberg. Cu toate ca vor trece luni pentru a determina care a primit lovitura cea mai grea, New York a pierdut pana acum mai multe locuri de munca in domeniul serviciilor financiare, iar piata londoneza de imobiliare de lux a suferit primul declin.
"In Londra si in New York se vor resimti lovituri mult mai puternice decat in alte centre financiare", a declarat Mark Yeandle, risk consultant la compania Z/Yen Group din Londra si unul din autorii studiului Global Financial Centres Index, care claseaza competitivitatea centrelor financiare ale lumii. "Pana acum o luna, New Yorkul parea sa-si revina mult mai repede decat Londra, dar trebuie sa asteptam si sa vedem ce fel de colaps va genera dezastrul din ultima vreme", a declarat analistul.
Valoarea de piata a societatilor financiare tranzactionate public la Londra a scazut la 99,4 mld. lire sterline (125, 38 mld. euro) in ultimele 12 luni, inregistrand o scadere de aproximativ 25%. Companiile financiare din New York au pierdut 477 mld. dolari (335,5 mld. euro) din capitalizarea pietei, adica un procent de 37%.
"Nu vom avea petreceri marete la Craciunul de anul acesta", a spus Sinead Mallozzi, director executiv la restaurantul Sketch, unul dintre cele mai scumpe restaurante din West End, districtul comercial si de divertisment al Londrei.
In New York, Vincent Alessi, managerul grupului de restaurante Bobby Van's Steakhouse de pe Broad Street, afirma acelasi lucru: "Se resimte o anumita tensiune. Insa afacerea mea cu bauturi merge excelent".
Previziunile pentr