Anuntul premierului italian Silvio Berlusconi, de folosire sporita a decretelor-lege pentru guvernare, a dus la indignarea partidelor de stanga, ce il acuza de autoritarism.
In plus, un avertisment a fost lansat, joi, de catre aliatul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Gianfranco Fini.
"Recurgerea la decretele-lege este un prerogativ al Guvernului", a declatat Fini, insa in cazul unui abuz "Camera isi va face auzita vocea", a avertizat el, relateaza, joi, AFP.
Silvio Berlusconi a declarat, miercuri, ca "va folosi cat mai mult posibil decretele-legi".
"Intentionez sa folosesc decretele-lege cu privire la toate subiectele pe care le voi considera necesare, impunand Parlamentului adoptarea lor", a adaugat el, inainte de a rectifica: "cerand Parlamentului".
Guvernul a recurs la decrete-lege mai ales pentru rezolvarea dosarelor considerate prioritare, lupta impotriva imigratiei ilegale si criza deseurilor din Napoli. Decretele-lege trebuie aprobate in termen de doua luni de Parlament, pentru a avea statut de lege.
"Pentru a guverna tara, este necesar sa folosesc acest instrument, pentru interventii decisive si imediate", a argumentat premierul.
"Guvernul are o atitudine nepasatoare fata de Parlament", a spus Antonello Soro, seful grupului de deputati din Partidul Democrat (centru-stanga), iar un alt oficial al formatiunii, Rosy Bindi, a vorbit despre "riscul unei democratii golite de sens".
Fostul judecator anticoruptie, Antonio Di Pietro, care conduce micul partid Italia Valorilor, cel mai dur opozant al lui Berlusconi, vede in aceste declaratii "un nou cezarism".
Pe fondul degradarii relatiilor dintre Opozitie si Berlusconi, fostul lider al PD si fost primar al Romei, Walter Veltroni, a avertizat duminica in legatura cu "o deriva spre un sistem autoritar in st