Odata unul dintre cei mai mari producatori, Romania viseaza sa ramana regina petrolului in Europa Centrala si de Est, un statut care i-ar putea aduce un verdict favorabil in procesul cu Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre, scrie AFP.
"Daca privim in jurul nostru si chiar mai departe, la state ca Germania, Italia, Franta sau Polonia, putem spune ca Romania se bucura de o situatie favorabila care ar trebui sa continue inca 15-20 de ani", a declarat directorul Agentiei Nationale pentru Resurse Naturale (ANRM), Gicu Borosi.
Rezervele Romaniei totalizeaza 74 de milioane de tone de petrol si 185 de miliarde de metri cubi de gaz, la o productie anuala, in anul 2007, de 4,6 milioane tone de petrol si 11,2 miliarde metri cubi de gaz.
Acestor rezerve li s-ar adauga circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 milioane de tone de petrol din subsolul platoului continental de 12.000 de kilometri patrati disputat in prezent cu Kievul.
Sesizata din anul 2004 in acest caz, Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga urmeaza sa dea un verdict in urmatoarele sase luni.
"Acest proces are o miza economica importanta. In baza deciziei CIJ, Romania ar putea beneficia de avantaje substantiale", estimeaza Borosi.
Potrivit acestuia, pe langa impozitele, accizele si alte taxe care ar intra in visteria statului, exploatarea acestor resurse ar asigura Romaniei independenta de livrarile de gaze naturale rusesti timp de aproape 20 de ani, daca nivelul actual de importuri s-ar mentine.
In 2007, Romania a importat din Rusia 4,5 miliarde metri cubi de gaz, aproximativ o treime din consumul national. Odata unul dintre cei mai mari producatori, Romania viseaza sa ramana regina petrolului in Europa Centrala si de Est, un statut care i-ar putea aduce un verdict favorabil