În Statele Unite ale Americii au apărut tot mai multe ferme care cultivă alge în vederea obţinerii de combustibil, dar şi pentru hrana animalelor. Biocombustibilii extraşi din cele mai simple plante sunt mai ieftini decât cei fosili. Olandezii cultivă în acvarii alge-aditivi pentru parizer şi crenvurşti. În nişte foste depozite din localitatea Borculo, situată în estul Olandei, câţiva fermieri “cultivă” cu succes alge pe care le recoltează şi le vând crescătorilor de animale, procesatorilor de carne, industriei farmaceutice, industriei cosmetice sau pur şi simplu benzinăriilor.
Cele mai simple plante de pe Terra, capabile să-şi producă singure hrana folosind numai substanţe anorganice, lumină şi apă, sunt nebănuite rezervoare de energie vie, pe care omenirea le-a ignorat timp de milenii.
Hrană sănătoasă
Două dintre cele mai recomandate suplimente alimentare, spirulina şi chlorella, nu sunt altceva decât alge uscate şi compactizate sub formă de comprimate, care se vând în farmacii. Motivul pentru care sunt adesea recomandate de medici este conţinutul lor ridicat de iod, potasiu, fier, magneziu şi calciu, în forme uşor asimilabile, care ar fi greu de sintetizat în laborator.
Alte alge, precum porfiria, se consumă prin Scoţia sub formă de piure, ca spanacul, iar japonezii le folosesc pentru a înveli rulourile de sushi, apreciind nu doar calităţile lor nutritive, dar şi gustul asemănător cu al măslinelor. Olandezii spun însă că în Europa cel mai bine se vând algele pentru procesatorii de carne care le folosesc la producerea crenvurştilor şi a parizerului. Speciile preferate sunt Eucheuma spinosum şi Kappaphycus cottonii, din care se extrag aşa-numiţii hidrocoloizi, ce îmbogăţesc şi dau consistenţă mezelurilor.
Combustibili ieftini
Cum algele cresc atât de repede încât îşi pot dubla vo