Publicatia britanica The Times a descoperit principala cauza a crizei financiare internationale : surplusul de testosteron determinat de faptul ca principalele institutii economice si politice sunt conduse preponderent de barbati, care sunt tentati sa-si asume riscuri mult mai mari decat femeile. Altfel spus, daca mediul de afaceri sau cel politic nu ar fi fost atat de masculinizat, nu ar fi fost luate atatea decizii riscante.
Feminizarea acestor zone complicate, cred psihologii, ne-ar fi putut feri de tulburari, dificultati si instabilitate. Bancile ar fi mai sigure daca ar fi conduse de femei, statele ar fi mai ferite de razboaie interne si externe daca ar avea mai multe femei in functii de varf, iar lumea ar fi mai linistita. Romanii stau insa linistiti oricum, fiindca trei barbati – ministrul de Finante, primul ministru si chiar presedintele – i-au asigurat ca nu vor intra intr-o perioada de austeritate.
Criza mondiala nu va afecta Romania spun politicienii romani, secondati de specialistii Bancii Nationale, incercand in acest fel sa pastreze aparentele inainte de alegeri. Spre deosebire de celelalte state europene care-si pregatesc politici de cumpatare, politicienii si finantistii romani par sa aiba un exces de testosteron si risca in continuare. Legatura dintre risc si testosteron este explicata de cotidianul britanic prin rezultatele unui experiment in care barbatii au fost rugati sa dea cu banul si sa parieze (cap sau pajura).
Acest experiment a fost reluat apoi dupa ce subiectilor le-a fost aratata o fotografie erotica. Desi aceasta imagine era irelevanta, barbatii care au participat la cercetare au pariat mai multi bani dupa ce au vazut fotografia decat inainte. Dupa ce sta de vorba cu mai multi specialisti si citeaza diferite studii, autorul articolului, Matthew Syed, ajunge la concluzia ca "barbatii sunt inclinati in an