Fondurile de actiuni au pierdut pana la 60% din banii investitorilor anul acesta, mergand pe mana bancilor si a societatilor de investitii a SIF-urilor.
Pierderile fondurilor de actiuni in primele noua luni ale anului se situeaza intre 30% si 60%, fiind conditionate si de expunerea pe care aceste fonduri au avut curajul sa o mentina pe piata actiunilor. Astfel, cele mai drastice scaderi au fost raportate de fondurile de actiuni care si-au mentinut peste 80% din active in piata actiunilor.
Bursa a fost puternic lovita in acest an de criza financiara internationala, indicele BET-XT al celor mai lichide 25 de companii listate, inclusiv SIF-urile, pierzand peste 61% din valoare. Aproape 16.000 de investitori detineau la sfarsitul lunii august titluri in fondurile de actiuni, iar alti 50.000 aveau investitii in fonduri diversificate, care au o expunere mai redusa pe piata de capital.
Fondul Raiffeisen Romania Actiuni, administrat de societatea Raiffeisen Asset Management, a pierdut 59,5% in primele noua luni ale anului, cu o expunere de 90% din active pe piata de actiuni. Napoca, fond de actiuni administrat de Globinvest, a marcat o depreciere de 59,3% de la inceputul anului, investind in actiuni 95% din active. Un alt fond care a mizat pe o revenire a pietei si a plasat peste 80% din active in actiuni este BT Maxim, administrat de BT Asset Management, care a pierdut 51,7%.
Fondul Raiffeisen, lansat anul trecut pe piata, avea la sfarsitul lunii august 144 de investitori, in timp ce Napoca si BT Maxim, cu un istoric mai lung pe piata, au 1.600, respectiv 1.900 de investitori. Potrivit clasificarilor europene, un fond de actiuni investeste peste 66% din active in actiuni. Pe piata locala, a crescut tot mai mult numarul fondurilor de actiuni care si-au diminuat expunerea pe actiuni de frica corectiilor bursiere, dar si pentru a proteja investi