* Olanda vrea ca UE să aloce o „infuzie” de 300 miliarde de euro
Sistemul financiar european nu are nevoie de un plan de salvare asemănător celui întocmit în Statele Unite, declara, ieri, Jean-Claude Juncker, liderul Eurogroup. Prin această afirmaţie, care se susţine din punctul de vedere al luxemburghezului prin faptul că economia europeană nu este atât de afectată de criza creditelor precum cea americană, planurile ambiţioase ale liderului de la Paris de a rezolva criza într-o manieră unitară au fost date peste cap, chiar dacă Palatul Elysée neagă că ar fi propus o asemenea soluţie. În mod oficial, ideea aparţine Olandei, mai precis derularea unui program coordonat în valoare de 300 miliarde de euro (circa 3% din Produsul Intern Brut al fiecărui start participant), pentru sprijinirea băncilor aflate în dificultate.
Planul pare oricum sortit eşecului, având în vedere opoziţia puternică manifestată făţiş de Berlin. Germania „nu poate şi nu va emite un cec în alb pentru toate băncile”, a declarat cancelarul Angela Merkel, lăsând de înţeles că autorităţile de la Berlin preferă să abordeze de-o manieră unilaterală această problemă financiară. Nici Marea Britanie nu este încântată de ideea olandeză, dar Londra pregăteşte măsuri pentru o acţiune coordonată în cazul în care europenii vor reuşi să se pună de acord, informează „Financial Times”.
Reticenţa de care dau dovadă unele state UE, în ciuda argumentelor invocate iniţial de Paris (statele mici nu vor putea să-şi sprijine singure băncile), va trebui eliminată tot de către Franţa, susţine FT. Preşedintele Nicolas Sarkozy se va întâlni sâmbătă cu d-na Merkel, Silvio Berlusconi, Gordon Brown, dar şi cu guvernatorul Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet precum şi cu Jean Claude-Juncker, în speranţa de a ajunge la o poziţie unitară a Uniunii. (M.T.)
* Olanda vrea ca UE să aloce o