"Deşi preţul grâului a scăzut cu circa 40-50% faţă de 2007 ne aşteptăm ca în acest an preţurile să rămână la un nivel ridicat, poate chiar să crească pentru grâul de calitate superioară. Cererea pe plan mondial, inclusiv în România, va favoriza în special preţul grâului cu calităţi ridicate de panificaţie", a declarat Robert Arsene, directorul general al Agricover, furnizor de produse şi servicii pentru agricultură.
Altfel spus, în ciuda unei producţii de grâu de peste 7,75 milioane de tone anul acesta, faţă de trei milioane anul trecut, este posibil ca pâinea să se scumpească. Oficialii producătorilor de produse de panificaţie au declarat în mai multe rânduri că preţul grâului depinde mai puţin de producţie şi mai mult de piaţă. Asta înseamnă că la o producţie mare de grâu, de exemplu, şi o cerere mare din partea altor pieţe, externe, producătorii vor vinde grâul peste graniţă, unde pot obţine un preţ mai bun. Exportul de grâu va duce la scăderea ofertei pe piaţa locală şi la stabilizarea sau scumpirea acestui produs.
"Până la finele anului nu cred să mai fie mişcări la pâine, preţul să mai meargă în sus sau în jos. Depinde şi de cursul de schimb, pentru că dacă morarii au încheiat contract cu depozitarii în euro la un curs mai mic, iar acum a ajuns la aproape 3,8 lei/euro, se va vedea o influenţă la morar şi apoi la brutar. Dar este încă prea devreme ca să putem vorbi despre aceste influenţe", spune Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan.
El a adăugat că în prezent grâul de calitate bună este vândut cu 5.000-6.000 de lei vechi pe kilogram pe piaţa românească. (V.R.)
"Deşi preţul grâului a scăzut cu circa 40-50% faţă de 2007 ne aşteptăm ca în acest an preţurile să rămână la un nivel ridicat, poate chiar să crească pentru grâul de calitate superioară. Cererea pe plan mondial, inclusiv în România, va favoriza în special preţul grâul